Crunchygranola.nl > Recepten > Carrot cake granola

Carrot cake granola

(paleo, glutenvrij, vegan, suikervrij, koolhydraatarm en zelfs keto-proof…)

Carrot cake granola

Direct naar het recept?

Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.

En verder vind je op deze pagina:

De granola in zijn essentie...:

Een heerlijk brosse granola, met grote clusters, zonder granen en helemaal suikervrij. Er wordt zelfs geen alternatieve zoetstof of gedroogd fruit gebruikt. Dat heeft deze granola heel niet nodig. Geschikt voor allerhande eetvoorkeuren: paleo, vegan, glutenvrij, koolhydraatarm en het past zowaar ook nog in een keto dieet. Ook als je geen speciale eetwensen hebt, maar gewoon graag ontbijt met lekkere en gezonde granola, dan is dit recept helemaal voor jou.

… en in zijn bijzonderheid:

Groente in je granola, dat kan gewoon. Als je van worteltaart en granola houdt, dan houdt je ook zéker van deze Carrot cake granola. Of worteltaartgranola, zo mag je ’m van mij ook noemen. Met wortel dus! De granola is lekker bros, licht en crunchy, maar bovendien ook vullend, voedzaam én gezond. Met lekker grote granolaclusters.

En het is zowaar een Paleo granola…

In deze granola vind je geen granen terug en alleen maar natuurlijke, voedzame ingrediënten. Normaal gesproken zijn graanvlokken een voorwaarde om een lekker knapperige granola met grote brokken te krijgen. In deze granola zorgt de combinatie van fijnere ingrediënten (amandelmeel en kokosrasp) met grovere ingrediënten (gehakte noten) en smeuïger ingrediënten (amandelpasta en wortelrasp) voor precies het gewenste granolaresultaat. En met deze ingrediënten haal je dus zomaar een Paleoproof granola in huis.

… een suikervrije granola…

De gemiddelde supermarktgranola is vooral lekker omdat er flink wat suiker in zit. En daarom is het een goed idee om zelf granola te maken, zonder die berg suiker. Deze Carrot cake granola bijvoorbeeld. Met gezonde ingrediënten die onder andere zijn gekozen op basis van hun natuurlijke zoetheid. Amandelen, pecannoten, kokos: allemaal hebben ze een hint van zoet. Kaneel staat erom bekend de zoete smaak van een gerecht te versterken en wortel is natuurlijk van zichzelf een vrij zoete groente.

… en zélfs een koolhydraatarme granola.

Een granola zonder granen dus. En zonder suiker. Al met al weinig koolhydraten. Ik heb het even voor je uitgerekend: per portie van 45 gram (da’s dus gewoon een goeie portie) kun je rekenen op zo’n 250 kcal, bijna 6 gram eiwitten en 5 gram netto koolhydraten. Heel geschikt dus als je graag een beetje koolhydraatarm eet. Je zou het zelfs in een keto dieet kunnen passen. Overigens kan het aantal calorieën, eiwitten en koolhydraten in jouw granola een beetje afwijken, afhankelijk van het merk van de ingrediënten die je gebruikt.

En als het aantal koolhydraten en calorieën je helemaal niet interesseert en je bent gewoon op zoek naar een lekker en gezond granola recept voor een fijn ontbijt of tussendoortje: zoek niet verder! Hier is ‘ie…

Carrot cake granola

Het recept: Carrot cake granola (of worteltaart granola)

print e-mail

Ingrediënten voor zo’n 7 porties à 45 gram:

Verder nodig:

Zo maak je de granola:

  1. Verwarm de oven voor op 125ºC à 130ºC.
  2. Hak de amandelen en pecannoten grof.
  3. Meng amandelmeel, kokosrasp, gehakte noten, specerijen en zout in een grote kom.
  4. Schil de wortel en rasp tot fijne sliertjes met de rasp. Je hebt zo’n 125 gram geraspte wortel nodig.
  5. Doe de wortelrasp over in een schone theedoek of kaasdoek en knijp zoveel mogelijk het vocht uit de wortel. Je houdt ongeveer 75 gram over en dat is precies wat we nodig hebben voor deze granola.
  6. Voeg de uitgeknepen wortelrasp toe aan de ingrediënten in de grote kom en meng.
  7. Meng vervolgens de amandelpasta erdoorheen. Eerst met een lepel, maar daarna gewoon met je handen. Kneed het goed door tot het lekker aan elkaar plakt. (Een beetje alsof je koekjesdeeg aan het kneden bent.) Zo krijg je mooie grote granolaclusters.
  8. Leg een siliconen bakmat op een bakplaat (of gebruik eventueel bakpapier). Verdeel het mengsel in een platte laag op de bakplaat en druk alles goed tegen elkaar aan.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en bak de granola voor 30 minuten.
  10. Draai de temperatuur van de oven terug naar 90ºC en laat de granola vervolgens nog 45 tot 60 minuten bakken.
  11. Schakel de oven hierna uit. Laat de granola in de oven helemaal afkoelen, met de deur op een kiertje zodat eventueel nog aanwezig vocht kan verdampen. (Zie ook de tip *.)
  12. Haal vervolgens de granola los met een spatel en breek de granola in stukken zo groot als je zelf wilt.

Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.

* Tip: Als je granola nog niet crunchy genoeg blijkt te zijn na het afkoelen (iedere oven werkt tenslotte anders, dus dat kan best eens gebeuren), schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.

Carrot cake granola

Deze Crunchy Granola past uitstekend bij:

Afhankelijk van je eetvoorkeuren kun je kiezen voor een plantaardige melk, een volle romige yoghurt, kokosyoghurt of magere of volle kwark. Het is er allemaal lekker bij. Voor een snel ontbijt, of natuurlijk gewoon als gezond tussendoortje.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de combinatie met een rauwmelkse yoghurt- of Kefir hangop. Van RauwPower bijvoorbeeld. Beide kun je vinden in de biologische supermarkt.

Misschien zijn deze Crunchy Granola's ook wel wat voor jou?

Eet je graag koolhydraatarm of zelfs keto, dan heb ik nog meer fijne granolarecepten voor je:
     > Ketogranola met cacaoboter
     > Keto-chocoladegranola met gojibessen
     > Kokos-vanillegranola met gojibessen

En ben je op zoek naar een lekker en snel paleo ontbijt, maak dan vooral eens deze
     > Ultieme snelle ontbijtmix.
Lekker met wat amandelmelk of kokosyoghurt bijvoorbeeld. Maar óok heel lekker om er chocoladeflikken mee te maken…

Carrot cake granola