Crunchygranola.nl > Recepten > Kokos-vanillegranola met gojibessen
Deze hele pagina is de moeite van het lezen waard, natuurlijk!
Maar klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
Ik was van plan je hier te vertellen dat je met deze Crunchy Granola weer een hele fijne koolhydraatarme granola aan je granola-bak-repertoire kunt toevoegen. Maar dat is welbeschouwd wat te beperkt. Want ook voor de niet-koolhydraatarm-etende granolafan is dit absoluut een aanrader.
Zéker als je van kokos houdt! Er wordt helemaal geen zoet of zelfs ‘alternatief-zoet’ toegevoegd, de kokospasta en vanillepoeder zorgen voor een lichtzoetige hint. Verder leuk om te weten: de granola is graanvrij en dus glutenvrij. En met nog geen 8 gram netto koolhydraten per portie van 45 gram dus flink koolhydraatarm.
De ster van deze Crunchy Granola-show is kokospasta. Duidelijk!
Kokospasta… Of santen?
Ik ken kokospasta van foodblogs uit de Verenigde Staten, daar heet het ‘Coconut butter’. Het wordt verkocht in glazen potten en vooral gebruikt in zoete snacks als ‘bliss balls’ en ‘granola bars’ of in koekjes. Wij, hier, in Holland, gebruiken het eigenlijk niet op die manier. En ik had dan ook wat moeite om het hier in de winkels te vinden.
Maar in Nederland kennen we wel santen! Santen, de kokoscrème uit de Indonesische keuken die in vrijwel iedere supermarkt ligt. Het wordt verkocht in blokvorm en is meestal te vinden als ‘creamed coconut’ in het schap met Aziatische producten. En deze ‘creamed coconut’ is dus vergelijkbaar met de eerder genoemde kokospasta. Hier in Nederland wordt het vaak gebruikt in hartige, curry-achtige gerechten, maar ook voor zoete versnaperingen én in granola is het dus absoluut een aanwinst!
De blokken santen worden verpakt in plastic (en een kartonnetje). Let er altijd even op dat je santen koopt die voor 100% bestaat uit kokos, en niet meer dan dat.
Koop je liever kokospasta in glas, dan is internet je vriend. Zoek op namen als ‘kokosboter’, ‘coconut butter’ of ‘kokosmoes’ (en ‘Kokosmus’, voor het geval je een Duitse webshop-shopper bent), dan kun je een heleboel vinden. Op deze pagina, die helemaal gewijd is aan dit fijne goedje, heb ik al een paar links voor je verzameld naar webshops die het verkopen. Evenals een heleboel tips over wat je er nog meer mee kan doen, naast het in je granola gebruiken.
Of gewoon zelf kokospasta maken?
Ja, zelf kokospasta maken kan ook prima! Kokospasta is niets anders dan gemalen kokosrasp. Het is heel eenvoudig te maken, mits je een sterke, niet te grote high-speed blender of dito food-processor in de keuken hebt staan. In het recept vertel ik je hoe je de kokospasta zelf kunt maken.
Eerst even smelten…
Kokospasta is hard bij kamertemperatuur, maar smelt goed als je het zachtjes verwarmt. Om het te kunnen gebruiken zul je het dus eerst moeten laten smelten. Hoe je dat makkelijk doet staat ook in het recept.
Zelf kokospasta maken is heel eenvoudig. Maar je hebt er wel een sterke high-speed blender of food-processor voor nodig. Het liefst in een klein formaat, dan hoef je niet zo’n grote hoeveelheid in eens te maken.
Doe 150 à 200 gram kokosrasp in de blender of food-processor (of meer als je een grotere blender of food-processor gebruikt). Blend de kokosrasp net zo lang tot je een romige, smeuïge, vloeibare en gladde pasta overhoudt. Dit duurt zéker een aantal minuten. Bij iedere blender of food-processor is de werkwijze van het blenden net weer anders. Maar kokospasta maken gaat op exact dezelfde manier als pindakaas of notenpasta maken. Als je nog niet eerder zelf pindakaas of notenpasta hebt gemaakt, zoek dan even op hoe jouw apparaat dat het beste aanpakt (bij de fabrikant, of natuurlijk gewoon op YouTube).
Bewaar je kokospasta in een glazen potje. Het wordt hard bij kamertemperatuur. Zie hier hoe je de pasta weer vloeibaar kunt maken. Heb je heel veel pasta gemaakt, verdeel het dan over meerdere potjes. Als je dan eens wat wilt gebruiken hoef je niet meteen je hele voorraad weer te verwarmen tot het vloeibaar is.
Voor dit Crunchy Granola recept heb je niet deze hele hoeveelheid kokospasta nodig. Maar gelukkig is het op nog veel meer manieren te gebruiken. Je kunt het gebruiken in curry’s, maar je kunt het ook op dezelfde manieren inzetten als pindakaas en notenpasta’s (in smoothies, warme chocomel (!), sauzen, bliss balls, warme havermout, als broodsmeersel, in je zelfgemaakte bonbons, you name it!).
Maar met kokospasta is er nog meer mogelijk. Het is een héle goede basis voor glazuur op koekjes of zoete (kaneel!)broodjes. Zonder dat je naar de poedersuiker hoeft te grijpen!
Meng hiervoor (alles op kamertemperatuur of iets warmer):
samen in een kommetje tot een gladde, dikke glazuur. Gek genoeg wordt de kokospasta romiger en dikker door het toevoegen van vloeistof. (Het is vast chemisch te verklaren, maar ik noem het gewoon een wonder :).
Verwerk direct op je koekjes of broodjes en laat uitharden.
Deze Crunchy Granola is gewoon heel lekker ‘on its own’. Zo uit het vuistje bedoel ik dus.
Maar bij het ontbijt wil je misschien iets meer dan een handje granola. Kies dan voor een volle yoghurt met een zachte, niet al te zure smaak. Bijvoorbeeld Griekse yoghurt, kokosyoghurt of cashewyoghurt (van Harvest Moon bijvoorbeeld, te vinden bij biologische supermarkten).
Twee andere koolhydraatarme granola die ábsoluut de moeite van het proberen waard zijn, zijn de
> Ketogranola met cacaoboter en de
> Keto-chocoladegranola met gojibessen.
Nog koolhydraatarmer inderdaad. En met cacao! What’s not to like…
Ben je fan van gojibessen en wil je iets héél snels in elkaar draaien? Kies dan voor deze
> Ultieme snelle ontbijtmix.
En ben je helemaal weg van het idee van kokospasta in je granola’s, dan heb ik maar liefst drie andere opties voor je:
> Espresso-vanillegranola
> Gepofte quinoagranola met zwarte thee of rooibos
> Citroen-maanzaadgranola met stemgember