Crunchygranola.nl > Recepten > Tahingranola met miso
Klik hier als je meteen aan de slag wilt met het recept.
En verder vind je op deze pagina:
Zo van lieverlee ben ik steeds meer gewend geraakt aan granola’s ‘zonder zoet’. Zoete granola’s vind ik nog steeds lekker, maar voor het dagelijks ontbijt geef ik de voorkeur aan ongezoete varianten. En daar bedoel ik ook écht ongezoet mee. Dus zelfs zonder ahornsiroop, dadelstroop, honing, gedroogd fruit of noem het maar. En geloof me, dat kan echt heel lekker zijn!
Deze tahingranola zou je zelfs hartig kunnen noemen, door de toevoeging van shiro miso. De combinatie tahin en miso is geniaal. Misschien dat je het ook wel eens gebruikt in een dressing voor een salade of buddha bowl? Zeker een aanrader!
De granola is met recht een Crunchy Granola. De gepofte quinoa, sesamzaad en maanzaad worden allemaal lekker knapperig tijdens het bakken. De tahin en miso helpen daar een handje bij en zorgen in één moeite door voor mooie grote granolaclusters. En door de gepofte quinoa blijft de structuur lekker licht en luchtig.
Als een hartige granola bij het ontbijt je helemaal niet aantrekkelijk in de oren klinkt, voeg dan gerust een scheutje ahornsiroop toe, of iets anders zoets naar keuze. Dat heb ik uiteraard ook voor je uitgeprobeerd en dat werkt prima. Maar ik moet je eerlijk zeggen: de ahornsiroop doet een tikkie afbreuk aan de sterke klik die tahin en miso hebben samen. De ahornsiroop zwakt die bijzondere smaakcombinatie wat af. Maar misschien is dat juist wel wat je wilt, om rustig aan te wennen aan dit nieuwe koppel.
Miso is een Japanse pasta van gefermenteerde sojabonen (soms ook andere peulvruchten, rijst of (pseudo)granen zoals boekweit en gerst), zout en een schimmel die koji genoemd wordt. Het is een dikke pasta met een stevige umamismaak.
Er zijn vele, vele varianten. In deze granola gebruiken we ‘shiro miso’, een wat mildere, lichtere miso die soms zelfs een beetje zoetig kan smaken. Andere miso-varianten zijn vaak wat zouter en steviger van smaak.
In Nederland kun je shiro miso kopen bij biologische supermarkten en toko’s. En tegenwoordig kun je het ook vaak vinden in de wat grotere supermarkten.
Binnen de categorie van shiro miso zijn er ook nog grote smaakverschillen. Voor dit recept heb ik ‘Honzukuri shinsu shiro miso’ gebruikt. Online en in de winkel te koop bij bijvoorbeeld Amazing Oriental, maar ook in vele andere toko’s. Deze shiro miso is wat zouter en steviger van smaak dan de lichter gekleurde shiro miso’s. Als vuistregel kun je nemen: hoe lichter de miso van kleur, hoe milder, zoeter en minder zout.
Het kan natuurlijk zijn dat je al miso in huis hebt. Ook als het geen shiro miso is kun je het gebruiken in dit recept. Wellicht dat je de hoeveelheid enigszins aan moet passen, omdat het veel zouter is of echt wel heel stevig van smaak. Begin met ietsje minder, proef de granola voor je het gaat bakken en voeg eventueel wat extra toe.
Aan de andere kant: heb je een hele lichte shiro miso, gebruik dan gerust wat meer in je granola. Mix de ingrediënten, proef en voeg indien gewenst nog een beetje extra toe voor je de granola op het bakblik schuift.
Je gebruikt niet veel miso in dit recept. Gelukkig is het heel lang houdbaar in de koelkast. Wat je overhoudt kun je gebruiken in saladedressings, soepen, marinades en allerhande gerechten die wel een beetje extra hartigheid en pit kunnen gebruiken. Óf in al je toekomstige batches Tahingranola met miso…
Op het internet zijn veel recepten met miso te vinden om inspiratie op te doen. En als je eenmaal gewend bent aan het gebruik zul je al snel zelf ontdekken hoe je het in je eigen gerechten kunt gebruiken.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot. Een weckpot is hier uitstekend voor.
* Tip:
Je granola zou heerlijk bros en krokant moeten zijn na het bakken en afkoelen. Al het vocht zou verdampt moeten zijn. Als dat nog niet het geval is, schuif de bakplaat dan nog een kwartiertje in de oven op 90ºC. Zet de oven vervolgens weer uit, zet de deur op een kiertje en laat de granola weer helemaal afkoelen.
Bonustip:
De oven staat best een tijdje aan voor deze granola. Ik maak zelf altijd twee batches (van dezelfde granola of twee verschillende) en zet twee bakplaten tegelijk in de oven. Je hebt dan in één keer flink wat granola, maar dat is geen probleem. De granola is, mits helemaal goed droog gebakken, minstens drie weken goed houdbaar in een luchtdichte pot.
Op de foto’s zie je de Tahingranola met miso geserveerd met cottage cheese. En dat is, naar mijn bescheiden mening, ook meteen de állerlekkerste combinatie voor een goed ontbijt.
Maar je kunt het ook met een dikke, al dan niet vegan, yoghurt of kwark eten. Ik raad het je af om de granola met welke melkvariant dan ook te nuttigen. De crunchy clusters worden dan al snel zacht door het vele vocht. En dat is zonde, want de knapperigheid draagt ook bij aan de smaakbeleving.
Zoals vrijwel elke granola is ook deze variant prima als snack. Wanneer je maar wilt, granola kan altijd.
Een andere granola mét tahin en zónder zoet is de
> Keto pompoengranola van Con-serveert (koolhydraatarm, keto, paleo, glutenvrij en vegan).
Wil je een granola met tahin en een fris-fruitig accent, kies dan voor de
> Walnootgranola met kruidnagel en cranberry’s (glutenvrij en vegan).
En als de combinatie van tahin, havervlokken en crunchy gepofte quinoa je wel wat lijkt, kijk dan vooral even bij de
> Tahin-banaangranola met walnoten (glutenvrij en vegan).